onsdag 25. august 2010

Hvordan ta på bokbind, lynkurs

Skolestart kan by på så mangt. Enkelte gjøremål kan sågar avsløre at man har ti tommeltotter og farlig kort lunte; jeg snakker om å kle skolebøker i bokbind. Hvordan var det man gjorde dette da? Jeg har nå oppfrisket kunnskapen fra 70-tallet, og kan derfor by på denne bildeserien til hjelp for ferske førsteklasseforeldre (og andre som strever).
Klipp til et passende stykke. Det bør være 5-7 cm rundt alle kanter.

Klipp til en kile til ryggen. Den må være litt bredere enn bokryggen.

Kilen brettes inn bak bokryggen.

Brett inn kantene. Ikke for stramt ytterst! Når du har brettet ene siden tar du denne opp og holder slik som vist på bildet mens du bretter andre siden. Da unngår du at det blir for stramt slik at boken ikke vil lukke seg (been there, done that).


Se så, verre var det ikke! Man kan selvsagt også bruke tykt, fint gavepapir i stedet for bokbind. Dessuten finnes det ferdigsydde bokbind for dem som ikke er så glad i bretting og taping. Du kan f.eks kjøpe dem her.

11 kommentarer:

 1. Her begynner det å hjelpe seg med bokbindene, men gjett om jeg har forbannet min snille mor som tok seg av dette i min barndom...Da Woody gikk i første klasse ble det smertelig klart at Høvdingen som er en av seks søsken har hatt noe større ansvar for å sette på bokpapir. Dessverre er han sjelden hjemme rundt skolestart, så jeg har etter syv år kommet meg opp på et noenlunde anstendig nivå. men kjedelig er det.

  SvarSlett
 2. Av alle oppgaver man kan ha som foresatte i forbindelse med skole, er dette en av de jeg syns kan være ...ja, jeg vil nesten si morsom.

  Men se over sekkene? Puh! Noe SÅ kjedelig!

  SvarSlett
 3. hehe, jeg husker en sommer i min grønne ungdom da feriejobben min var å legge kontaktpapir på alle de nye bøkene til barne- og ungdomstrinnet på min lokale skolen. tror det var cirka fjortentusenfemhundreognittini. fikk litt flashbak nå. det var da jeg skjønte at jeg ikke kunne jobbe på samlebånd uten å bli en sånn som plutselig en dag skyter rundt seg med skarpt.

  Men noen få bøker med fint bokbind? Det er jeg enig i kan være litt ... artig ;)

  SvarSlett
 4. må bare beklage en rekke stavefeil i innlegget over.

  SvarSlett
 5. Det var noe meditativt i det å legge på bokbind, synes jeg. På mine egne brukte jeg sider fra ungdomsbladene mine, deretter gråpapir. Alt annet var jo superbarnslig! :)

  Hei forresten! Long time osv.

  SvarSlett
 6. Slikejenter: Ai, det var noe til sommerjobb. Kontaktpapir høres vanskelig ut. Ser for meg luftbobler, krøll og alskens problemer? Den eneste erfaringen jeg har med slikt, var enkelte spede forsøk på å bevare diverse blad og blomster for ettertiden. Ikke spesielt pent.

  Solskygge: Gjennomsiktige plastomslag var også gangske tøft, mener jeg å huske?

  Og hei igjen! Hyggelig å se deg :-)

  SvarSlett
 7. Så bra! Jeg plages alltid med dette.

  SvarSlett
 8. Wow! Nå blir det slutt på å spraymale lesebøkene og gjemme dem nederst i ranselen.

  Takk for tips!!

  SvarSlett
 9. Siva og Joakim: Hyggelig å være til hjelp :-)

  SvarSlett
 10. hvor har du kjøpt det papiret med fint mønster og det lyse ?

  SvarSlett
 11. Anonym: Skulle ønske jeg kunne gi deg et skikkelig svar, men sant og si så aner jeg ikke. Det er så lenge siden gavepapiret ble innkjøpt at hvilken butikk det var er gått i glemmeboken.

  SvarSlett