mandag 4. mai 2009

Bilringer - en saga blott?


Bikinisesongen nærmer seg, og med den til dels hasardiøse slankekurer i deler av befolkningen. Nå i mai lanseres, betimelig nok, et nytt reseptfritt legemiddel mot overvekt/fedme - Alli. Det vil si, legemiddelet er ikke nytt. Innholdsstoffet orlistat har vært på markedet i mange år, kjent under navnet Xenical, men da reseptpliktig og i høyere dose.

Bikini er det ikke alle som vil kle seg i. Sommeren møtes av mange med skrekkblandet fryd, noen møter den bare med skrekk, mens atter andre ser ut til å fryde seg 100 %. Bikini eller ikke, alle møter vi en årstid som innebærer færre klesplagg på kroppen. Det blir ikke så enkelt å skjule ekstra kilo under lag med klær, og tanken på vektreduksjon fyller nok mange hoder der vi bleke og kvapsete står i prøverommene under grelle lysrør og prøver sommerens garderobe. Selv har jeg nylig kjøpt ny bikini og har fått hver en rynke, pore, bilring og hårstrå intenst belyst i et lite barmhjertig lys. Men jeg kom meg da ut av butikken med en bikini i posen likevel. Handlet i ren trass, antagelig.

Men er Alli noe for oss med et par-tre jålekilo feil plassert? Nei, definitivt ikke. Alli er beregnet til personer over 18 år med en kroppsmasseindeks (KMI) over 28, altså definert som overvektige. KMI over 28 vil si at en person på 175 cm veier over 84 kg. Globalt sett er overvekt et større helseproblem enn undervekt, og bare i Norge er dobbelt så mange førtiåringer definert som fete i dag sammenlignet med for tjue år siden. Overvekt og fedme er som sagt et helseproblem, så vektreduksjon er derfor ikke bare jåleri. Målgruppen for Alli har helsegevinster av vekttap, uansett årstid.

Virker så dette legemiddelet? Er det effektivt?

Først vil jeg gjerne avsløre at vektreduksjon handler om å ta inn færre kalorier enn hva kroppen forbruker. Så enkelt, og så vanskelig er det. Egentlig er vel dette ingen stor avsløring, men når man ser på alle de merkelige slankekurene folk hiver seg på kan man saktens undre seg over om dette er allment kjent. Men kroppen er så avansert at reknestykket blir ikke kalorier inn - kalorier ut = et gitt vekttap. Nei da, vi er laget for å tåle dårlig mattilgang i perioder. Blir det hungersnød settes kroppen på sparebluss, og slankeren ender opp med å gå opp i vekt på sikt. Dette kunne jeg sagt mye om, men jeg skal nøye meg med å bare nevne det denne gangen.

Tilbake til Alli. Dette legemiddelet virker ved å blokkere enzymer i tarmen som spalter fett. Fettet vi spiser må spaltes hvis vi skal klare å ta det opp fra tarmen og nyttiggjøre oss det som næringsstoff. Tar man en Alli-kapsel til måltidet vil 25 % av fettet ikke bli spaltet og dermed ikke tatt opp. Dette fettet skiller kroppen ut med avføringen. Dersom man spiser mye fett får man ofte plager som diaré og luft i magen ved bruk av legemidler som inneholder orlistat. Kostholdet bør derfor være magert for å unngå disse plagene, og for å få en ytterligere vektnedgang. Det er vist at for hver kilo man går ned med kost og trening, vil bruk av Alli gi en halv kilo vektnedgang ekstra.

Ikke all verden, med andre ord. Og slettes ingen vidunderkur som virker mens du sitter i sofaen og propper i deg sjokolade.

Det som kanskje er ekstra viktig å merke seg, er at Alli overhodet ikke virker mot karbohydrater. Så hvis kostholdet inneholder mye sukker og stivelse; brus, hvitt mel, pasta og syltetøy - for å nevne noe, har Alli ingen effekt på dette. Kun fettet, altså.

For dem som bruker p-piller kan alvorlig diaré nedsette effekten av disse. Det gjelder diaré forårsaket av Alli, men også alvorlig diaré av andre grunner - f.eks antibiotikabruk (her er trolig andre mekanismer også ute og går, spør på apoteket). Bruk annen prevensjon i tillegg dersom du får denne bivirkningen og ikke har tenkt å bli gravid som en ekstra bonus etter slankekuren.

Enkelte andre legemidler går heller ikke spesielt godt sammen med Alli. Spør på apoteket.

Det er anbefalt å ta multivitaminer i tillegg til Alli-behandlingen da man kan risikere å få for lite av de fettløselige vitaminene. Kosttilskuddet må tas om kvelden, og ikke samtidig med Alli.

Så for å svare på spørsmålet i overskriften; Bilringer - en saga blott? Nei, dessverre, jeg tror nok ikke det. Bilringer er nok noe vi vil se mer av også etter at Alli kommer på markedet. Alli er en drahjelp for dem som er villige til å gjøre en innsats. Villige til å legge om kostholdet og være mer i bevegelse. Villige til å endre livsstil.

For det er nok det det dreier seg om når det kommer til stykket. Livsstilsendring.
Denne gangen også.
Bildet er lånt fra clipartof.com

3 kommentarer:

 1. Så bra at du skriver om dette! Det finnes ingen mirakelkur for å bli kvitt bilringene, kun livsstilsendring. Men det går det også, hvis man bare går inn for det. Uten bivirkninger :)

  SvarSlett
 2. Det er utrolig hvor naive mennesker blir når det kommer til vektreduksjon. Håpet om en vidunderpille som tillater at man fortsetter livet sitt akkurat som før, gjør at man hiver seg på det ene "mirakelkuren" etter den andre.

  Av og til, når jeg er blakk og kunne tenkt meg lett-tjente penger, fantaserer jeg om å lansere en superkur, bestående av lavere kaloriinntak kombinert med høyere ativitetsnivå godt kamuflert i noe dilldall slik at ingen oppfatter hva det egentlig dreier seg om. Så kunne jeg reist rundt og kurset og fortalt og folk ville gått ned i vekt og jeg ville tjent penger som gress og alle var fornøyde. Og ingen ville ropt: se, keiseren har ikke klær på! For det er ingen som oppdager det når det kommer til slanking. Merkelig nok.

  Alli er sikkert vel og bra til enkelte, motiverte, personer. Men da må man vite hva det dreier seg om.

  Første dag med Alli bak disken resulterte i at 90% av kundene ombestemte seg etter at de hadde fått grundig informasjon om produktet. Det tyder vel på at vi er mer fagpersoner enn kremmere, vi ansatte på apotek. Heldigvis.

  SvarSlett
 3. Jeg syns du skal lansere den superkuren. Bruke vanskelige ord som høres fancy ut, for å dekke over hva det egentlig handler om. Og ha velregisserte kurs, der alle går ut etterpå med hallelujastemning og tro på seg selv :) For du har helt rett i at ingen hadde sett at keiseren ikke har klær på. Man får jo gjøre det meste i slankebransjen uten å bli satt på plass.

  SvarSlett