mandag 23. januar 2012

Hallingkast og sprø kjerringer

Det er vinter. Ikke fimbulvinter, får vi tro, men likefullt vinter med alt den fører med seg. Her omkring vil det for tiden si at det er temmelig glatt å bevege seg langs veier og fortau. Noen sandkorn finnes her og der, men man bør ikke føle seg for trygg likevel. Brått gjør man et hallingkast og lander på skinka og slår den både gul og blå.

Hvis man er heldig.

For en skinke med blåflekker kommer seg igjen. Det er verre når man hører lyden av et lite tørt knekk og innser at noe gikk av et sted der inne i kroppen. Mye tyder på at hvis man over 50 år og knekker håndleddet ved fall fra egen ståhøyde, har man beinskjørhet (osteoporose). Dette kan være det første tegnet på at noe er galt med beintettheten. Senere i livet ryker gjerne lårhalsen når man gjør et rundkast på glattisen, og det er sannelig ikke bare bare. Det tar lang tid før man er frisk igjen, hvis man i det hele tatt blir det, og det koster samfunnet store summer. Både den enkelte og samfunnet har derfor alt å vinne på å forebygge.

Da er det to innfallsvinkler; forebygge fall og forebygge beinskjørhet. De fleste ulykker skjer i hjemmet, sies det, og det stemmer i høyeste grad når det gjelder fall hos eldre.
Derfor:
 • rydd bort tepper som man kan snuble i
 • bruk stødige innesko, eventuelt sokker med antisklisåle
 • ikke prøv å klare alt selv, kanskje er det lurt å be noen om hjelp til å klatre i gardintrapper

Men ute er det som tidligere nevnt glatt, så:

 • bruk isbrodder når det er glatt
 • ikke hent posten i tøfler
 • bruk stav, krykke eller stokk hvis du er litt ustø eller svimmel
 • fest ispigg til stokken/krykken

Dersom man er beinskjør og har økt falltendens, bør man i tillegg vurdere bruk av Wonderhip. Denne ser ut som en truse, men har puter på hver side som demper støt ved fall og beskytter mot hoftebrudd.

Så var det forebygging av beinskjørhet. Beinmassen når sitt maksimum i 20-30 årsalderen, så det gjelder å bygge opp så mye man kan frem til da. Etterpå handler det om å begrense tap:

 • Sørg for å få i deg nok kalsium og vitamin D, ofte er det nødvendig med tilskudd.
 • Fysisk aktivitet er viktig for å styrke skjelettet.
 • Unngå røyking og stort alkoholforbruk

Enkelte er mer utsatt for å utvikle beinskjørhet. Dette gjelder bl.a:

En ting til som kan være greit å merke seg er at unge jenter som bruker p-sprøyte ødelegger for oppbyggingen av skjelettet i viktige år. Dette er nok ikke alle klar over.

Selv har jeg kjøpt meg et par nye isbrodder i dag. Heldigvis har fornuften blandet seg med forfengeligheten. Derfor går jeg trygt mine trimturer, selv på glatt føre.

Bildet lånte jeg her.

2 kommentarer:

 1. Det va da VOLDSOMT te færmaninga. Får bare bilde av Trond Kirkvåg som gammel dame, på netthinnen etter dette.

  En gammel, tynn, kjederøykende, litt tørst og forøvrig innesittende tante er med andre ord i faresonen for benskjørhet. Om hun er aldri så kjekk ellers?

  SvarSlett
 2. Jeg definerer det helst som gode råd, jeg da men ;-)

  Den gamle tanten du refererer til bør snarest rulle unna fillerya ja. Hvis ikke blir det knall og fall og lårhalsbrudd og det som verre er.

  SvarSlett