lørdag 18. april 2009

Puppestell

Jeg inviterer til møte, og må dermed friske opp både gammel og litt nyere kunnskap. Det er pupper det skal dreie seg om. Blant annet. Puppebruk slik naturen tenkte pupper skulle brukes (vil jeg anta, hvis naturen tenker i det hele tatt - jeg tror ikke jeg vil trekke Gud inn i dette, selv om mange helt sikkert krediterer ham for denne strålende idéen). Det dreier seg altså ikke om oppfylling av utringninger og opphisselse av manneben. Det gjelder noe så enkelt, og noe så vanskelig, som amming.

Først av alt må jeg øve meg på å si brystknoppen i stedet for brystvorten. For brystvorter er særdeles umoderne. Vorter sitter på nesene til fæle hekser og ikke på brystene til nybakte mødre.

Det er denne knoppen som kan bli så helsik... sår. Jeg leser og tenker tilbake. Til ammestunder som startet med en smerte som røsket helt opp i lillehjernen før det roet seg og noe som lignet kos kunne starte. Og jeg var en av de heldige. For jeg var sår bare noen dager. Til panserpuppene var herdet og man kunne røre i grytene samtidig som man ammet - som den naturligste ting i verden. Hvilket er meningen amming skal være (om enn ikke nødvendigvis i kombinasjon med matlaging).

Naturlig er det nok, men det trenger likevel ikke å være sånn at man kan det før man har øvd seg litt. Uvant både for mor og barn det der. Selv om mitt råd til vordene førstegangsmødre ofte er ikke lytt til alle "gode råd", vil jeg komme med disse rådene for å forebygge/lindre såre brystknopper:
  • Finn en god stilling, amming skal ikke gjøre vondt.

  • Pass på at barnet gaper høyt før du "hekter" det på.

  • Hvis du kjenner at taket er feil, løsne vakumet med en finger i munnviken til barnet og prøv deretter på nytt. Ja da, han skriker - men han står det over.

  • Ikke ta direkte på brystknoppen, bakterier skal ikke slippes løs på åpne sår.

  • La brystknoppen lufttørke etter amming. Det kan dog være en idé å slenge på seg noen filler hvis det ringer på døra.

  • Ikke riv av ammeinnlegget så sårskorper og hudfiller driver. Den frasen med vondt skal vondt fordrive er bare tull. Løsne forsiktig.
  • Nybakte bestemødre og stolte fedre kan kalles inn fra fjæra der de løfter hver en tangklase på jakt etter albueskjell. Ikke bruk disse skjellene. De kan i verste fall gi både allergiske reaksjoner og soppinfeksjon. Kjøp heller skjold/melkeoppfangere i plast. Disse kan kokes og lar brystknoppen strutte fritt under bh'en.
  • Ikke bruk ammeskjold i silikon under ammingen hvis det ikke er absolutt nødvendig. De hindrer skikkelig tømming av brystet, og produksjonen går dermed ned. Dessuten blir lillebabyen totalt sugeforvirret og kan finne på å nekte å ta mammas bryst uten skjold.

  • Lytt til erfarne ammeveiledere og grav deg ned i tide. Med det mener jeg at du skal ikke være redd for å spørre om hjelp. Ammehjelpen kan gi svar på mye. Det samme kan jordmor og helsesøster. Grav deg ned hvis du syns du får for mye barselbesøk, si at du trenger litt roligere dager og må få skikkelig dreis på ammingen før du tar imot det helt store innrykket med babykosesyke og kaffetørste slektninger, naboer og kolleger. Stress er ikke bra for noe. Kanskje trenger man å subbe rundt i slakke joggebukser med fett hår og melkeflekker på genseren noen dager? Uten gjester?

Da får det være nok gode råd for denne gang.

Men husk; stell godt med puppestellet! Til slutt klarer du alt ;)

Tegneseriestripen er lånt av The Washington Post.

9 kommentarer:

  1. Åh...nå minte du meg på noe jeg har prøvd å fortrenge! Med minstejenta mi hadde jeg store problemer - så store at jeg blødde fra knoppene!!! All verdens kjerringråd hjalp ikke, enda jeg hadde tatt en del forhånsregler siden jeg hadde vært gjennom dette før, og visste hva som ventet om jeg ikke tok vare på de. Det som faktisk hjalp meg å komme gjennom det hele, ble å pumpe meg og mate jenta med flaske en og annen gangen. Pumpa var mer skånsom mot knoppene. Men, nå vil jeg glemme igjen.....

    SvarSlett
  2. Vivi: Ja, det er jo ikke nødvendigvis slik at det er med førstemann man har det verst. Såre brystknopper kan man få når man minst venter det, for å si det sånn.

    Når brystet er veldig sprengt og hardt kan det være vanskelig for barnet å ta skikkelig tak. Da kan det hjelpe å håndmelke eller pumpe først, slik som du gjorde.

    Andre sår prøver man å la være i fred slik at de gror, men det går ikke med såre brystknopper ...

    Amming er 50% kos og 50% strev er min påstand.
    Men det er 100% bra for barnet.

    SvarSlett
  3. Knopper? Knopper?? Jeg får meg ikke til å si det. Det blir vorter. Jeg trodde ikke jeg var så bakpå i sproget. Nu vel.

    SvarSlett
  4. OJB: Ja, det er uvant, ikke sant?

    Plutselig en dag våkner man og er gammeldags.

    SvarSlett
  5. Takker for gode tips, de skal jeg jamen kopiere og lagre på laptopen min. Er nemlig i forberedelsesfasen selv, hvor jeg prøver å suge til meg så mye info om graviditet som mulig før jeg ev. faktisk blir det selv :-)

    SvarSlett
  6. Og så er det ingen skam å snu! Funker det ikke, eller trives man ikke med det, så sats på flaske! Det blir folk av flaskebarn og! (Jeg har 4!)

    SvarSlett
  7. Brystknupper er uvant å si, men det kommer etter hvert. :-) Jeg brukte puppeskjell i vilden sky jeg, fikk til og låne av jordmødrene. Synes det funka som bare det. Man kan da koke skjell også? Jeg skal uasnett aldri mer gå med slikt i bhén.. aldri. Rett og slett fordi det aldri mer skal henge en liten sugekopp på knuppen der. Et sted får grensa gå. :-)

    http://mykstart.blogspot.com/2009/04/disse-merkelige-menneskene-med-barn.html

    SvarSlett
  8. En venninne slet emd ammingen og fikk følgende tips av jordmorvikar på sykehuset: Hold puppen som en hamburger, og server det til jenta di!
    jeg må si at dine tips er mye, mye bedre!

    SvarSlett
  9. Nasita: Ja, det er lurt å ta inn en del informasjon tidlig. For når man kommer til slutten av svangerskapet er man ikke helt mottakelig for info om amming. Fødselen står i veien ;)

    Anonym: Jeg er flaskebarn selv jeg, og mener bestemt at det har blitt folk av meg. Men jeg syns det er viktig at man spør om hjelp før man snur. For det er i hvertfall ingen skam. Jeg tror mange sliter for mye selv uten å få/be om hjelp. Og det er synd.

    mykstart: Jeg har ikke fått inn den knoppen helt, må jeg innrømme. Albueskjell har vært mye brukt, og brukes sikkert fortsatt. Kokes kan de, men de er et organisk materiale - noe som kan gi allergiske reaksjoner hos enkelte. Ikke noe særlig når man har nok å stri med fra før.

    Fru Storlien: Det var ...eh kreativt? Det hun mente var kanskje at noen har nytte av å forme til puppen litt.
    Kjekt at du likte mine tips da :)

    SvarSlett