onsdag 14. oktober 2009

Forkjølet eller babysyk?

Dagens Medisin skriver om kvinner som ønsker å bli gravide og ett av de mange rådene for å løse slikt som florerer på nettet. Hostesaft. Det skal visst gjøre susen. For ca ti år siden var jeg i samme situasjon som disse damene. Ønskebarnet lot vente på seg. Nå har jeg tre ønskebarn i huset, så man kan trygt si at situasjonen har forandret seg.

Men jeg husker fortsatt hvordan det var.

Man ville så gjerne gjøre noe, spise noe, tenke noe (eller aller helst ikke tenke, som visstnok skal være det beste middelet mot ufrivillig barnløshet. Prøv det den som kan.) som kunne løse problemet. I denne sammenhengen er inntak av hostesaft et lite offer i forhold til en eventuell gevinst. Det er bare det at det er ingen dokumentert effekt. Men det er neppe skadelig heller, som farmasøyten i artikkelen sier. Derfor har jeg ingen store problemer med at mange velger å prøve dette. I artikkelen uttrykkes det bekymring for at ufrivillig barnløse (UFB) skal få falske forhåpninger. Vel - i den situasjonen utsettes man for en lang rekke falske forhåpninger, både egenskapte og andre. Det er vanskelig å holde hodet kaldt og hindre barnløsheten i å ta over all hjernekapasitet. Nøktern informasjon, som kan hjelpe UFB-parene med å skille skitt fra kanel er fint i så måte.

Det som derimot er dokumentert, og kanskje ikke alle vet, er at kvinner som ønsker å bli gravide bør holde seg unna NSAID's. Dette er preparater som f.eks Ibux, Naproxen og Voltaren for å nevne noen. Eggløsningen kan hemmes eller forsinkes av disse preparatene. Hvis man står fast på et NSAID og ønsker å bli gavid, bør man ta opp dette med legen sin. Dersom man bruker noen av disse preparatene reseptfritt for diverse smerter, bør man heller bruke paracetamol-preparater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar