onsdag 28. januar 2009

Når man blogger om blogging

da blir det fort vel mye navlelo i omløp. Men jeg skal fatte meg i korthet.
Jeg har lest en del blogger det siste halvåret. Sveipet innom både dette og hint, små og store saker. Masse god underholdning har jeg funnet, og like mye av det motsatte. Alt er som de skal være.

Men en ting undrer jeg meg over; hvorfor gjør dere teksten deres så vanskelig tilgjengelig, dere bloggere? Hvit skrift på lys bakgrunn - det er jo klin umulig å lese! Kanskje står det mye interessant der. Hva vet jeg, for jeg gir opp og klikker meg videre. Så er det mikroskriften. En tøff font som tar seg aldeles strålende ut - hvis det var meningen at den skulle være til pynt. Men det er det vel ikke?

Jeg er ikke synshemmet, bare så det er sagt. Bare ørlitegrann nærsynt.

Vær så snill - ikke la utseendet på bloggen skygge over teksten. Hva med ja takk, begge deler? For dem som får det til. Jeg prøver ikke å fremstå som noen bloggdesignguru, det er bare å se seg rundt, men jeg håper dere klarer å lese hva som står her. Uten overanstrengelse.

10 kommentarer:

 1. God design handler om å underbygge/løfte frem innhold. Selvsagt er det mye snakk om smak og behag, men det finnes faktisk en hel del dokumentasjon på hva som fungerer på nett og hva som ikke gjør det (kontraster, leseflyt, størrelser, plassering osv)
  Jeg leser ikke blogger med sort bakgrunn og hvit tekst, det er altfor slitsomt. Så det er hva bloggeren må forholde seg til: vil h*n stå på sitt og designe som h*n lyster, eller vil h*n gjøre det tilgjengelig for majoriteten av de som er på nett.
  Noen ganger er det et valg, andre ganger kan det vel handle om uvitenhet.

  SvarSlett
 2. Jeg følte meg veldig truffet, men jeg kommer ikke til å forandre noe i første omgang. I full vitenhet altså. Formgiverbakgrunn til tross. Siden min skal fortsette og være svart og lysegrønn og hvit og fantastisk lite gjennomdesignet. En frisone for meg - og for de som orker.

  SvarSlett
 3. Sissel: Den siste setningen din der, den skriver jeg under på.

  Ertestuing: Jeg syns ikke hvit skrift på svart bakgrunn er så ille. Det er når kontrastene forsvinner, at jeg sliter mest.
  Blogger trenger heller ikke å være så gjennomdesignet, det er ikke det. Men lestbart, det må det da være vel?

  SvarSlett
 4. Jo, lesbart må det være. For min del merker jeg at laaaange tekster er det mest preventive. Med unntak av flimre og haustljos sine blogger, hopper jeg ofte over de virkelig pratsomme. Og prøver å unngå for lange innlegg selv ;) Men det går ikke alltid like bra. Dessuten handler det vel i stor grad om leserens tid og interesse. Toleranse i forhold til fargevalg og tekstmengde, mener jeg.

  SvarSlett
 5. Godt skrevet. Selv kan jeg ikke fordra mørke sider med farget skrift. Noen synes kanskje at merkelige fargekombinasjoner er "tøft" eller at de "beviser avanserte ferdigheter innen design". For meg blir det bare vanskeligere å lese. Det er ikke uten grunn at avisene fremdeles bruker svart skrift på hvit bakgrunn.

  SvarSlett
 6. Så sant så sant :-) Har tenkt litt på om dette også gjelder kommentarfeltet mitt, JEG ser det godt, men kanskje andre er av annen oppfattning. Tibakemelding taes imot med takk :-)

  SvarSlett
 7. Ertestuing: Jeg tror vi egentlig er ganske enige :)

  Magnus II: Det er jo morsomt å leke seg litt. Prøve forskjellige temaer, farger og design. Men teksten må være det viktigste. Noe annet blir temmelig snodig - siden det er blogg vi snakker om her.

  Vivi: Dette gjelder definitivt kommentarfeltet ditt. Det lar seg ikke lese med mine øyne på min skjerm. Se så - der fikk du en tilbakemelding ;)

  SvarSlett
 8. Eg var ikkje klar over kor slitsom bloggen min måtte vere å lese, før eg kom over ein annan blog som hadde brukt same layouten i blogspot. Då var eg snar med å endre min. Det er vel gjerne slik at ein leser sin eigen blogg som svart tekst på kvit bakgrunn i skrive-modus. Derfor er det fort gjort å ikkje leggje merke til at den svarte bakgrunnen med blå tekst på ikkje er så lett å lese for andre.

  SvarSlett
 9. Ja, har vert borti det et par ganger selv, fryktelig irriterende, vertfall når inlegget virker bra.

  SvarSlett
 10. Bai: Man kan få en og annen aha-opplevelsen når man kikker rundt på andres blogger.

  Vero: Ja, teksten må være virkelig god dersom man skal myse seg gjennom linje etter linje.

  SvarSlett