mandag 18. mai 2009

Våryr fristelse

Jeg har fått en oppfordring. Fru Storlien mente jeg skulle komme opp med et par oppskrifter, og deretter utfordre to andre bloggere. Denne utfordringen kom som bestilt, for tror dere ikke at husmora i meg akkurat har løftet seg opp et nivå; jeg har komponert min første kake (med sterke innslag av fra før kjente kaker, men det snakker vi ikke høyt om). Det startet med at husbonden kom hjem med vårens storpakning med yoghurter fra Tine - Vårfrisk. I den var det bl.a. Lime-yoghurt og Hylleblomst-yoghurt. "Mmm, disse hadde gjort seg i en kake", tenkte jeg da smaksløkene mine boltret seg i disse. Som tenkt, så gjort:

Våryr fristelse
15 stk (ca 225 g) Bixit-kjeks (eller kjeks etter eget ønske)
100 g meierismør
1 pk sitrongele med halv mengde vann
1 boks kremfløte
1 beger Hylleblomst-yoghurt
2 beger Lime-yoghurt

Fremgangsmåten kommer til å bli nøye beskrevet, etter ønske fra meg selv som uerfaren kjøkkenskriver. Skal det være oppskrift, så må alle detaljer med. Man skal ikke anta at alle kan det samme som en selv! *hjertesukk som også gjelder andre typer oppskrifter som håndarbeid f.eks*

Kjeksene knuses i foodprocessor. Smelt smøret og bland det i kjeksen. Blandingen trykkes ut i en springform (24 cm) med baksiden av en skje. Sett formen kjølig.
Lag gele med halv mengde vann. La den avkjøles, men ikke bli stiv. Dersom den har blitt for stiv, sett bollen i varmt vann, så løser den seg igjen.
Pisk krem av kremfløten.
Yoghurtbegrene blandes i en bolle. Tilsett den avkjølte gelen i yoghurten. Yoghurt/gele-blandingen blandes deretter forsiktig med kremen. Hell så dette over bunnen, og sett kaken i kjøleskapet.
Kaken bør lages dagen før den skal serveres slik at den får god tid til å stivne.

Lett syrlig, og frisk kake. Så enkel at selv mor kan gjøre det, eller noe sånt.

Neste oppskrift serveres på alle ferger med respekt for seg selv;

Svele

4 egg
4 ss sukker
1 l kefir
2-3 ts hjortesalt
mel

Blandes til passe røre, ganske tjukke greier. Her får dere ikke mer nøyaktig oppskrift altså, dette er for viderekomne ;)
Stekes på takke eller teflonpanne hvis man ikke har annet å hjelpe seg med (det tar ufattelig lang tid, men når du sitter med svela i munnen vet du at det var verdt det).

Jeg utfordrer herved Tante Grønn og Mirakel til å dele sine oppskrifter med oss.

9 kommentarer:

 1. Satte frokosten litt i halsen da jeg så denne ;) Jeg er vel heller en mester i lettvinte løsninger enn i kokkekunst... Men man tar da alltid en utfordring på strak arm, så skal se hva jeg kan få til :)

  Veldig bra med sveleoppskrift, altså! Bodde et halvår i på nordvestlandet og ble nesten avhengig av å spise sveler på fergen. Hadde jo ikke oppskrift selv, så de gangene jeg tok ferge spiste jeg sveler til jeg ble kvalm. Lurer på om det smaker likt når man ikke spiser i bensinlukt?

  SvarSlett
 2. Tante Grønn: Velkommen i klubben! Jeg har en såkalt bankers-bok der jeg samler oppskrifter som selv jeg klarer å lykkes med. Lettvint er fint ;) Og det betyr ikke at det ikke er godt, bare så det er sagt.

  Svele er best uten bensinlukt. Faren ved å lage dem selv, er at man ikke klarer å slutte å spise før man er aldeles stappa. Mmm... nå fikk jeg lyst på svele med brunost til kaffe'n.

  SvarSlett
 3. I alle dager.. denne utfordringen til MEG? Jeg som lever på ferdigpizza og Almondy-kaker?! Jeg som egentlig ikke trenger et kjøkken, en gang..? Hehe!

  Jeg må jo ta utfordringen. Husket nå at jeg (for leeeeenge siden) ble utfordret av Vivi til å ta bilde av ting på kjøkkenet som betyr noe for meg.. så egentlig burde jeg ta den utfordringen med det samme. Skal se om jeg får det til neste uke, denne uken er jeg knapt hjemme. :)

  Klem

  PS. Takk for utfordringen. Jeg liker egentlig slikt. :)

  SvarSlett
 4. Det ser ut som jeg klarte å plukke de riktige damene for denne utfordringen ;)

  Jeg gleder meg til gode oppskrifter!

  SvarSlett
 5. Hege: Ja, den er ganske god - om jeg skal få si det selv ;)

  SvarSlett
 6. Den kaken så veldig fristende ut! Og særlig med de friske smaksinnslagene i den.

  SvarSlett
 7. Nasita: Ja - og så er den utrolig enkel å lykkes med. Og det teller en del for den husmora her ;)

  SvarSlett
 8. Nå har jeg gjort som du befalte! ;)

  http://mirakelmirakel.wordpress.com/2009/06/07/oppskrift-pa-gulrotkake/

  SvarSlett