onsdag 18. mars 2009

Godlukt

Det var det vi kalte det da vi var barn. Det sto en enslig flaske blant mors toalettsaker, de holdt seg ikke med så mange flasker med godlukt, mødrene på syttitallet. Drømmen var å eie en selv.

Drømmen gikk i oppfyllelse den, utpå åttitallet et sted. Da hadde godlukten skiftet navn til parfyme, og den ble kun handlet på taxfree. Noe annet var helt utenkelig, så horrible priser som det var på denslags. Så vi dæsjet på oss Eau de Toilette, for man skulle ikke lukte for sterkt heller, fønet opp håret og var klar for både det ene og andre.

Nå er skapet fullt av mer eller mindre gode lukter. For det er vel det som er hensikten tross alt. God lukt. Men så har man oppdaget at det som tiltaler ens egen nese ikke nødvendigvis slår like godt an hos andre. Men ikke alle tenker på det i samme grad.

Når jeg må omgås tett noen som har dynket seg kraftig i en, for meg, utålelig parfyme, har jeg mest lyst til å rømme. Så tenker jeg; denne personen har stått på badet (eller vært inne i kjøleskapet, noen tror parfymen har det best der. Men det er lys den tåler dårligst. Sett den inn i et skap eller ned i esken igjen), grepet den fine flakongen, sprayet seg iherdig med det mål for øyet at andre skal like lukten. Gjøre seg mer tiltrekkende rett og slett.

Og så virker det stikk motsatt.

Snille alle sammen. Spar litt på godlukten. Den skal være et lite hint i luften bare.

Sidemannen på bussen, trikken og i kinosalen vil takke dere.
Astmatikerne vil trekke et lettelsens sukk.

4 kommentarer:

 1. Hehe...enig i den ja, et hint er nok:)

  SvarSlett
 2. Annette: Ikke like enkelt å dosere riktig alltid, jeg har nok overdosert jeg også sikkert. Men det å treffe noen med en virkelig grusom parfyme er en vekker i så måte.

  Jeg får en sånn *innestengt i baksetet på en bil med en osende dame i forsetet*-følelse.

  Kvalm altså ;)

  SvarSlett
 3. 'Sjuogførrelleve'! Det var min mors godlukt i alle hennes sosialt aktive år.

  Og hun brukte den nennsomt og forsiktig.

  SvarSlett
 4. Titta: Jeg husker faktisk ikke hvordan den lukter, men tror nok den hadde virket kjent dersom den svev forbi nesen min.

  Sterk merkevare. Jeg husker til og med vagt en sang fra barne-tv om syvogførrelleve...

  SvarSlett