mandag 2. mars 2009

Må bare ha D

Hvor mange tablettbokser skrur du opp om morgenen? Hvor mange kapsler trykkes ut av blisterpakningen og skylles ned halsen i håp om bedre helse, både i dag og i fremtiden? Eller er du så flink at kostholdet ditt dekker alt du trenger? Kanskje er du av dem som gir blaffen i hele greia?

Ja, jeg snakker om vitaminer. Mineraler, sporstoffer og fettsyrer. Kosttilskudd, naturlegemidler og helsekost. Vi dytter i oss slike preparater for milliarder hvert år. Markedet er stint av aktører som gjerne vil ha sin del av kaka. Og det er ikke måte på hva du kan bli kurert for - tilsynelatende. Enkelte i bransjen er ikke så nøye på om påstandene holder seg innenfor lovverket. Du kan abonnere på omega-3 og få det i postkassen din og du kan bli praiet på gaten av glatte, unge herremenn som prater deg i senk om deres produkts fortreffelighet.

Hvor jeg syns man bør kjøpe sine kosttilskudd er selvsagt, men jeg sier det likevel; i apotek. Her får du balansert og faglig begrunnet veiledning. For den som bryr seg om den slags.

Hvis man lever nogenlunde sunt og spiser nogenlunde variert trenger man ikke all verdens tilskudd i tablettform. Dersom man heller ikke har så mange risikofaktorer å ta hensyn til kan man, etter min mening, gjøre det hele temmelig enkelt. Sørg for å ta inn tilstrekkelig omega-3 og vitamin D, så går det deg vel og du vil leve lenge i landet. Mitt stalltips.

Men pass på, drikk ikke for mye Möllers Tran! Selv om den inneholder både vitamin D og omega-3. For i tillegg får du vitamin A, og den bør du absolutt ikke ha for mye av. Da risikerer du å utvikle beinskjørhet, og det er ikke noe særlig å ha. D-vitamin er viktig for å unngå samme sykdom, så dette er sannelig ikke enkelt.

Nå har forskere antydet at vitamin D også er viktig for immunsystemet og kan forebygge luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Muligens er dette vitaminet fint for mye annet også. Artikkelen på forskning.no er både interessant og spennende. Vitamin D får vi nok høre mye mer om i årene som kommer.

Må bare ha D!

5 kommentarer:

 1. Jeg er sløv med kosthold på boks.
  Jeg er nok ikke den som spiser sunnest og mest riktig, men det er da liv i meg.
  Litt fisk, litt kjøtt, litt grønt og litt sol.
  Må bare bli bra det!

  SvarSlett
 2. Jeg tar tilskudd i perioder, så dabber det av igjen. Når neglene fliser seg langt inn på fingeren, vet jeg at det er på tide med B-vitaminer f.eks ;)

  I svangerskapene og i ammeperiodene var jeg veldig bevisst på inntak av kosttilskudd.

  Jeg tror mange putter i seg mye rart de ikke trenger, mens en del tar for lite av annet de kunne ha god nytte av. Det er en jungel å orientere seg i, dette markedet. Derfor kan det være kjekt å ha en veileder i jungelen...

  SvarSlett
 3. B-vitaminer er bra. Jeg får en sprøyte i ny og ne, og det kjenner jeg gjør seg.
  Det er så mye jeg føler jeg burde ta, og når jeg omsider har bestemt meg, lyser avisoverskriftene mot meg; "Ikke bra allikevel!"
  Så jeg har vel egentlig gitt opp litt og de boksene jeg har, har blitt skjøvet lenger og lenger bak i skapet.

  SvarSlett
 4. hmm, jeg leste en gang at det er mer C-vitaminer i paprika enn i appelsiner. så nå kjøper jeg alltid to ekstra. men de blir ikke alltid spist opp. ;p

  SvarSlett
 5. Olga: Det er mulig, men for min del holder det hardt å spise flere paprika på en dag. Hvis de har hatt en omgang i wok'en er det greit - men da er vel også det meste av c-vitaminet borte...

  Tåler dårlig varme, c-vitaminet.

  Kiwi skal også være full av c-vitaminer. De går det an å spise noen av :)

  SvarSlett