fredag 28. august 2009

Hjemme hos oss

Dette er ingen interiørblogg. Det er heller ingen håndarbeidsblogg. Men av og til er man så fornøyd, både med seg selv og andre, at unntak trenger seg på. Derfor slipper jeg dere inn i huset i dag. Men bare inn i gangen, man kan ikke overdrive heller.

For lenge siden fant jeg en oppskrift på en gammel gardinkappe. Den så jeg for meg kunne bli riktig så fin i gangen på nyhuset. Så ble prosjektet startet, heklenåla gikk varm, og borden ble ferdig - og deretter stuet ned i en puff sammen med alt annet halvferdig håndarbeid som finnes her i huset.

I år er det fem år siden vi flyttet inn. En kveld jeg var på jakt etter noe halvferdig som jeg kunne henge fingrene i dukket disse bordene opp igjen. Nå ble de tatt opp og en ferdigstillelse ble vurdert. Jeg er en kløne på symaskin, dessuten skulle det være hullsøm i tillegg på gardinene, så det var klart at kompetanse måtte hentes utenfor husets fire vegger.

For å gjøre en historie kort; en mor som sendebud, og en pensjonert håndarbeidslærerinne ble involvert. Og vips! Her ser dere resultatet. Det er to smale vinduer på hver side av ytterdøren som nå har fått ny stas. Jeg er fornøyd. Egentlig skal det være en stor dusk nederst, men den tror jeg at jeg dropper.



Her ser dere borden og hullsømmen litt bedre.

mandag 24. august 2009

Jubileum

I dag er bloggen min ett år.
Det skulle jeg selvfølgelig markert med noen velvalgte ord, men det har jeg aldeles ikke tid til. Ymse forpliktelser i det virkelige livet trenger seg på, så rart det enn kan høres.

Likevel. Helt stille kan det ikke være når det er bloggbursdag. Det har vært et fint år. Mye har jeg lest, og mye har jeg skrevet. Jeg har lært en del, men har fortsatt mye igjen. Etterhvert har det også dukket opp en og annen leser av denne bloggen, noe jeg setter umåtelig stor pris på. Hvis ikke hadde kladdebok vært et enklere alternativ, tross alt. Derfor; tusen takk alle mine lesere. En spesiell stor takk til dem som også kommenterer, dere er med å skape liv her.

Dere som ikke kommenterer, men er innom og leser, må gjerne bruke kommentarfeltet under her til å introdusere dere. Det hadde vært hyggelig :)

Så pfffuuuttt (sauen blåser i fløyta): hurra hurra hurra!
Jeg satser steinhardt på å klore meg fast her ett år til, minst.


Bildet har jeg lånt her.

søndag 23. august 2009

Kulturelt påfyll

Kommende uke er det klart for årets Bjørnsonfestival. Og jeg har bestilt en billett, og skal bestille flere. Gleder meg!

Jeg har vært på Bjørnsonfestival før også. Et år var jeg på opplesning med Ingvar Ambjørnsen. Han leste fra en av Elling-bøkene, og levde ellers opp til myten om forfatteren som habil rødvinsdrikker. Til slutt fikk han et lisse-slips (!) i gave som han takket hjertelig for. Deretter dro han blondegardinet litt til side og tittet ut. "Dette er den mest speisa plassen jeg har vært!" utbrøt han og humret litt.

Slik kan det også sies.

Et annet år var jeg på skrivekurs med herrene Eggen, Nesbø og Rem. Hvor mye bedre jeg ble til å skrive av det, skal være usagt. Men morsomt var det lell. Menget meg med de skrivekyndige på bar og hadde det helt ypperlig.

Kulturcruise med bl.a Knut Nærum og Henning Sommerro var også verdt pengene. Og der var Sommerro desidert morsomst. For en artig skrue.

Hva med dere? Er det noen av dere som skal på Bjørnsonfestival?

fredag 21. august 2009

Storfint besøk

Det er ikke hver dag man får besøk av en Admiral - og jammen var han flott der han brisket seg i sin flotte uniform. Han slo seg ned på trampolina og poserte både vel og lenge slik at mor fikk tatt bilder og ungene tatt en titt.

Takk for besøket og velkommen igjen!

Det har vært T-skjorte-temperatur her et par dager igjen, noe mor har feiret med å pådra seg høstens første forkjølelse. Vel vel, det gjelder å øve seg før svineinfluensaen slår til. Men T-skjorte eller ei, høsten er her, og blomsterprakten avtar. Nå har det aldri vært direkte trangt mellom hageblomstene her på farmen, men likevel.

Lillesøster snuste inn duften (og kanskje et par bladlus) av hagens siste rose. Og med det ønsker jeg alle lesere av bloggen en riktig fortryllende fredagskveld :)



tirsdag 18. august 2009

Oppussing

Jeg maler.

Jeg maler så mye at det er like før jeg begynner med interiørblogging her.

Men så kan man se på disse to gode naboene, og tenke at det hadde vært verre med tapet. Likevel - jeg kunne godt tenkt meg en dose av pågangsmotet og arbeidslysten.


lørdag 15. august 2009

Øvelser i å være menneske, dagens leksjon: Hvordan takle aggresjon

Når man jobber med mennesker møter man forskjellig. Både av personligheter og stemningsleier. Stort sett går det greit. Med et snev av "kunden har (stort sett) rett" i bakhodet og velvillig innstilling løser det meste seg.

Men noen ganger er det utfordrende. Man kan bli provosert, irritert og til og med redd. Da gjelder det å holde hodet kaldt selv om det koker. I dag fikk jeg møte en følelse som er vanskelig å forholde seg til; nemlig aggresjon.

De fleste som er sinte på meg i jobbsammenheng er det av en årsak. Jeg trenger ofte ikke å være enig i at de har gyldig grunn til å blåse seg opp, men jeg kan se hva som er årsaken. De er misfornøyd med en vare, med servicen, med ventetiden, med utvalget, med regelverket osv. Små tuer kan velte store lass og man kan bli møtt med STORE BOKSTAVER og sure fjes. Slike kunder prøver jeg å møte med forståelse for problemet og mitt forslag til løsning, hvis det finnes noen løsning. Det kan være ubehagelig med slik aggresjon, men det roer seg som regel.

Så har vi dem som kommer med trusler eller vold. Disse har jeg ikke møtt mange av, om noen i det hele tatt, men det har vært enkelte episoder på apotek som har vært tøffe for de ansatte. Slike hendelser har vi egne tiltakskort for i vårt kvalitetssystem, og det handler egentlig om å bruke sunn fornuft.

Men så har vi de aggressive. Mennesker som bare er fly forbannet uten at du på noen som helst måte skjønner hvorfor. De tolker alt du sier i verste mening, avbryter deg før du får snakket ferdig, skjeller deg ut (og av og til andre i umiddelbar nærhet) og er rett og slett en prøvelse for tålmodighet og humør. Mange av disse har nok en diagnose av et eller annet slag å slite med, og jeg skjønner det. Likevel gjør det noe med meg etter en slik overhøvling. Jeg føler meg forulempet og tråkket på - og kraftig irritert og oppgitt.

Men jeg sier ingenting. Faktisk sier jeg mindre og mindre jo lenger ut i kundemøtet jeg kommer. For det nytter ikke. Ingenting kan blidgjøre dem uansett. Så det gjelder å bite tennene sammen og hjelpe dem som best man kan. Slik at de går igjen.

I dag kom det en slik kunde. Som kjeftet og smelte og oppførte seg aldeles uspiselig. Og jeg reagerer som jeg pleier å gjøre; jeg stilner, gjør jobben min, og håper kunden blir ferdig og går. Etterpå føler jeg meg tråkket på og provosert - og det forundrer meg litt. For jeg skjønner jo at dette mennesket ikke er helt friskt. Likevel - det er vel helt menneskelig å kjenne på vonde følelser etter at man har blitt møtt med så sterk aggresjon.

Etterpå, når jeg har fått det hele på avstand, sitter jeg og tenker at den stakkaren der må da havne i uvanlig mye trøbbel? Hvis h*n møter alle på samme måte, kan det ikke være mange som stikker innom på en kaffekopp til slutt?

Så jeg føler meg heldig, tross alt.
Som bare måtte møte aggresjonen, og slipper å bære den.


Store Norske Leksikon har en fin artikkel om aggresjon. Min kunde hører inn under den andre kategorien aggressive handlinger som er beskrevet der.

søndag 9. august 2009

Give peach a chance

Det er ikke alltid så lett å krølle tungen riktig. Storesøster er ivrig på engelske gloser og suger dem til seg som (fersken)nektar. Men den uttalelsen, den er ikke bare bare.

Men fred er like søtt som fersken, er det ikke?

onsdag 5. august 2009

Blåbærturen

...der var det bare blått i blått så langt du kunne se.
Nei, det var ikke det akkurat. Men litt fikk vi da i koppen. Dessuten var været strålende, og selskapet hyggelig. Tendenser til sure barn ble overhørt og oversett så godt det lot seg gjøre.

Mor mistet mobiltelefonen i lyngen, men takket være en årvåken venninne ble den med hjem igjen.

Men det er ikke bare blåbær å se når man er på tur. En stilig billemann satt og koste seg på toppen av en blåknapp. Et nyforelsket sommerfuglpar danset også rundt oss. Sommerfugldamen syns nok kanskje beileren ble vel innpåsliten, for hun satte seg pent ned ved føttene våre. En liten pause i svermeriet må være godtatt.

Bildene ble tatt med mobilkameraet, og kvaliteten deretter. Men et lite glimt fra en sommerdag ble det like fullt.

søndag 2. august 2009

En ny dag truer

Så sitter man oppe litt for lenge igjen. Og kjenner at arbeidslysten fremfor en ny uke ikke er all verden. Men så kan man trøste seg med at det tross alt tilbys nye dager hver dag, man slipper å gå gjennom den samme (selv om mange kan føles forbløffende like). Filmen Groundhog Day har jeg sett noen ganger, og jeg blir helt rar i hodet av den. Jeg begynner å innbille meg at ingenting spiller noen rolle lenger. Jeg blir like preget som den gangen man så Dirty Dancing på kino og trodde man var en superdanser når man tumlet ut av kinomørket.

Vel vel.

Alt spiller en rolle, og jeg er slett ingen superdanser. Bare lettpåvirkelig antagelig.
Vær så god, la dere påvirke dere også: