fredag 18. september 2009

Tungpustet pariakaste

Mer eller mindre selvpåførte sykdommer innehar varierende status i samfunnet. Har du spist på deg en hjerte- karlidelse er dette greit nok, men har du røyka på deg KOLS bør du nesten skamme deg litt.

Særlig hvis du fortsetter å røyke etter at du har fått diagnosen.

Hvor dum går det an å bli, liksom.

For meg virker det noe unaturlig å fokusere så voldsomt på skyldspørsmålet i folks sykdom. Vel har man kanskje ikke levd så sunt og smart som man burde, men hvem gjør vel det på alle områder?

Hvorfor skal det være forskjell på hvordan vi møter mennesker med diabetes, hjerte/karlidelser, fedme, trafikkskader, kreft og KOLS - for å nevne noe. De fleste av disse blir møtt med forståelse, men noen bør altså skamme seg litt. Virker det som.

KOLS er en forferdelig sykdom. Lungene brytes ned, og sykdommen lar seg ikke helbrede. Når man har kunder innom som hiver etter pusten bare de skal snakke, kan man ane hvor tungt dette må være å leve med. Mange av KOLS-pasientene er også veldig tynne. De må bruke energi både når de puster inn og ut, mens vi andre bare bruker energi til å trekke pusten. Utpusten går av seg selv.

Medisiner kan lette og hjelpe, men ikke kurere. Det som hjelper aller best er røykeslutt. Stumper man røyken kan man bremse utviklingen av sykdommen kraftig. Men de av oss som har røykt vet at dette ikke nødvendigvis er det enkleste å gjøre noe med. Røykeslutt er en utfordring - og utfordringer kan bli unødvendig store når man har fått en alvorlig diagnose på kjøpet.

Men det finnes legemidler også til dette formålet. Men de dekkes ikke på blå resept. Ikke så mye som et lusent lite bidrag fra staten får man til røykeavvenningsmidler. Selv om røykeslutt beviselig er det som fungerer best. Alle andre medisiner KOLS-pasientene trenger får de på blå resept. Hvor rart er ikke det? Fortjener de ikke støtte siden de er skyld i elendigheten selv?

Karl Erik Lund, Forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) og Eli Heggen, lege ved Klinikk for forebyggende medisin, Ullevål Universitetssykehus har skrevet en interessant kronikk i Dagens Medisin om dette.

Jeg står her inne i bloggen min og nikker og applauderer.

9 kommentarer:

  1. Isj, det er de friske røykerene som burde skamme seg i så fall, og de som spiser kjøtt hver dag, og de som drikker drøyt mye to ganger i uka, men enda er unge nok til å tåle det.

    Har du først fått kols, så har du allerede sont tia di.

    Jeg måtte hjelpe en gammel dame opp fra benken her om dagen, ved Ullevål. Hun satt der med ankler like tynne som håndleddene mine og hud i fantastiske sjatteringer av brunt og grått. Med sneipen i den ene hånden, og en full buss av fordømmende mennesker som irriterte seg over at hun brukte så lang tid på å reise seg, og en bussjåfør som så ut til å være på vippen til å bare kjøre videre.

    Jeg tror ikke du trenger å minne røykende kolslidende om at de er i en posisjon å skamme seg over.

    De som i realiteten burde skamme seg hardt og kraftig er alle de som markedsfører røyking som en liten luksus man burde kunne unne seg, og det inkluderer i min bok alle de friske som prøver å late som om det ikke er noe problem for "dem".

    For er ikke ny-rekrutteringen det verste av alt?

    SvarSlett
  2. Det er tobakksindustrien som burde skamme seg. Og der er det store krefter i sving. Og penger.

    En grusom kombinasjon.

    SvarSlett
  3. Jeg har en onkel med kols, og han skammer seg over å si hva han lider av. Det er en sånn flau sykdom, fordi alle vet at den er selvforskyldt.Samtidig er det mange av de som får det nå som ikke visste hvor skadelig røyking er da de begynte, det viktigste er å få unge menensker til å ikke begynne å røyke.

    SvarSlett
  4. Fru Storlien: Reklamene for tobakk før i tiden viste jo bare smilende, friske mennesker som fikk det SÅ bra med den røyken. Ikkeno' farlig det nei!

    Så feil kunne man ta.

    Nå vet vi hvor skadelig det er, men stadig velger mange å bli avhengige likevel. Jeg gjorde det selv. Men kan nå feire 12 år som røykfri.

    Nikotin er veldig avhengighetsskapende. Og røyken gir både en fysisk og psykisk avhengighet.

    SvarSlett
  5. Jeg har sluttet å røyke.

    Men man kan være klar over at røyking slettes ikke er eneste grunn til KOLS eller lungekreft.

    Radongass er for eksempel andre største årsaken til lungekreft i Norge.

    Og i enkelte industribygder kan man ta seg en tur på kirkegården og legge merke til alle de unge som ligger der på grunn av kreft. Temmelig sikker på at det ikke skyldes røyk.

    Når det gjelder KOLS, er det en overhyppighet i byene. F. eks. de bydelene i Oslo hvor det er mye eksos.

    Å være disponert for kreft eller hjertelidelser er også arvelig.

    Så selv om det er lett å tenke at folk selv har skyld i alle sykdommene sine, bør man tenke seg om to ganger. Det kan være helt andre årsaker enn dårlig moral som ligger bak.

    (Fra politisk hold er det selvfølgelig behagelig å alltid legge skylden på individets moral. Det er en ganske pop strategi.)

    SvarSlett
  6. Jo: Gratulerer som røykfri!

    Selvfølgelig finnes det andre årsaker enn røyken til både KOLS og lungekreft. Men når vi vet at 90% av lungekrefttilfellene, og over 80% av KOLS-tilfellene skyldes røyking kan man koste på seg å generalisere litt syns jeg.

    Jeg vil ikke dra det så langt som å påstå at folk ha dårlig moral selv om de lider av en sykdom de sannsynligvis har påført seg selv. Og jeg var heller ikke ute etter å fordele skyld her.

    Jeg ville bare peke på paradokset i at KOLS-pasienter ikke får økonomisk støtte til det som hadde hatt best effekt på sydomsutviklingen deres. Nemlig røykeslutt.

    SvarSlett
  7. Kols er ikke alltid selvforskyldt, med mindre vi skal kritisere folk for å bo i byer og være bønder (14 prosent av fjøsbønder har visst fått kols av å jobbe i fjøset).

    men samtidig kjenner jeg at jeg har en stor irritasjon retta mot røyk og røykere, fordi røyking er direkte skadelig for ANDRE enn røykeren selv, i motsetning til f.eks. usunt kosthold. oddsen for at mine dårlige lunger skyldes røyk i hjemmet og på kafeer og utesteder er temmelig stor, og jeg har aldri røyket, aldri så mye som tenkt på å røyke, og det er der skoen trykker for mitt vedkommende.

    SvarSlett
  8. Røyking og røykeslutt er nok et tema jeg vil komme tilbake til. Men da som eget blogginnlegg.

    SvarSlett
  9. Kaffe kan hjelpe med å få i gang motorikken i kroppen og dermed automatisere pustingen bedre, problemet er at mange KOLS pasienter assosierer tobakk med kaffe slik at de ikke tørr å drikke et par liter om dagen. Men litt selvkontroll har man vel?

    Det er mitt tips til KOLS pasienter. Kaffe. Mye av det. http://www.holkapolka.com - Blogg om natur , religion og filosofi.

    SvarSlett