søndag 23. november 2008

Om p-piller, nødprevensjon og abort

Er p-piller legemidler? Det var da et uvanlig dumt spørsmål, tenker du kanskje. Vel, jeg er ikke så sikker på det. I enkeltes bevissthet defineres p-piller som noe helt ufarlig - som et slags kosttilskudd nærmest. Og for de aller fleste går det like bra å gå på p-piller som å spise kosttilskudd. Heldigvis. Likevel er det viktig å være klar over at det dreier seg om et legemiddel, med alt det innebærer av hensyn å ta.

I min jobb som farmasøyt møter jeg den innstillingen ofte. Det hender jeg må vite hvilke medisiner den enkelte kunde bruker for å kunne gi vedkommende optimal hjelp og veiledning. Noe har jeg historikk på i datasystemet vårt, men det gjelder kun det kunden har handlet hos oss. Så spør jeg da; "Bruker du andre legemidler?" "Nei," svarer kunden, "jeg bruker ingenting jeg". Hvis historikken viser at kunden har tatt ut p-piller eller intuisjonen min sier meg at dette kanskje ikke er hele sannheten, spør jeg igjen; "ikke p-piller heller?" Jo da, p-piller bruker de. Men det tenkte de ikke på.

Bare for å presisere det først som sist; p-piller er et veldig effektivt og trygt prevensjonsmiddel. Det er et mål for myndighetene å få ned antall uønskede svangerskap. Et av tiltakene har vært å tilby gratis p-piller til jenter mellom 16 og 20 år. Dette har virket etter hensikten - antall aborter blant tenåringer har gått ned. Men i aldersgruppen 20-24 år er aborttallene høye, og det pågår derfor et prosjekt i Hamar og Tromsø der også denne aldersgruppen får gratis p-piller.

Det er viktig å holde antallet uønskede svangerskap og aborter nede. Derfor er jeg tilbøyelig til å svelge noen faglige kameler for at så skal skje. Statens legemiddelverk har hatt ute forslag om at nødprevensjon nå skal kunne selges i butikk. Høringsfristen var 30. september. Personlig tror jeg fordelene oppveier ulempene her, men jeg er langt fra sikker. Min erfaring er at mange lever i den villfarelsen at angrepillen er et like sikkert prevensjonsmiddel som p-pillen. Det stemmer ikke. Angrepillen bør tas straks, helst innen 12 timer etter ubeskyttet samleie. Siste frist for tablettinntak er 72 timer etter ubeskyttet samleie. Det er ingen hensikt å ta tabletten etter 72 timer. Effekten er best jo tidligere man tar den. Men den kan aldri erstatte p-piller ang sikkerhet mot uønsket graviditet. Det er det viktig å være klar over.

I media har det vært mange saker om p-piller og uønskede bivirkninger i høst. A-magasinet skrev om Vilde, som bare ble 16 år. Hun døde av blodpropp som følge av p-pillebruk. Det er vondt og sjokkerende å lese slike historier. Og selvfølgelig kan man bli redd også. Redd for å bruke slike preparater. Men da er det viktig å vite hva man gjør. Blodproppfaren er større i et svangerskap enn ved p-pillebruk. Slike oppslag har også et fordel/ulempe-aspekt. Fordelen er at flere blir obs på symptomene som følger en blodpropp og dermed kommer raskere til sykehus. Ulempen er at mange slutter med et velfungerende prevensjosmiddel og ender opp med et uønsket svangerskap.

Statens legemiddelverk har laget en fin informasjonsside som omhandler p-piller og blodproppfare. Jeg anbefaler alle p-pillebrukere å lese denne.

For p-piller er et legemiddel.

Husk det neste gang helsepersonell spør om du bruker noen legemidler.

3 kommentarer:

  1. Veldig greit å huske på altså, jeg mener du har helt rett i at folk ikke vanligvis ser på P-Piller som legemiddel. Det er jo ikke sant.

    Jeg har blitt så bevisst på hva jeg har i meg, og har en liste klar over medisiner jeg bruker og har brukt det siste året som jeg alltid har med meg til legebesøk og lignende så det ikke skal bli glemt. Det har vist seg å være relevant flere ganger.

    SvarSlett
  2. Hei, og velkommen til bloggen!

    SerendipityCat: Flott at du har med liste. Hvis du føyer til alle kosttilskudd og naturmidler du (eventuelt) bruker, blir både legen og farmasøyten glad :) Mange legemidler påvirkes av diverse kosttilskudd så det greit å ha de med på listen.

    Maren: Nja, jeg vet ikke helt om jeg når ut til de store lag av folket i denne bloggen ;) Men hvis noen har nytte av innlegget er det fint. Det jeg ville fremheve var blant annet:
    1) P-piller er ikke drops.
    2) Angrepiller er et dårlig prevensjonsmiddel.
    3) Men både 1) og 2) er nyttig for å unngå uønskede svangerskap.

    Jeg syns at alle svangerskap burde være ønsket. Det hadde vært fint.

    SvarSlett