onsdag 10. september 2008

Sett opp frikortgrensen!

Ja, skal man først banne i kirka får man gjøre det skikkelig. Pasientorganisasjoner, kronikere og enkelte politikere reiser nok bust og er sterkt uenig med meg. Men la meg i det minste forklare hva jeg mener før følelser blokkerer videre debatt.

Som de fleste av dere kjenner til, har vi noe som heter blå resept i Norge. Disse var blå også i fargen tidligere, det er de ikke lenger, men det er fortsatt det samme prinsippet som gjelder; Har du en kronisk sykdom som du trenger behandling for i minst tre måneder i løpet av året, kan du ha krav på medisiner på blå resept. Behandlingen trenger ikke å være sammenhengende.

Hvis du har en blå resept, kan du hente ut for inntil 3 måneders forbruk på apoteket om gangen. Du betaler da 36% av det medisinen koster, men aldri over 510 kroner. På et år skulle man da ha 510 x 4, samt et besøk hos legen (ca 200) i utgifter; dvs 2240 kroner. Men så enkelt er det selvsagt ikke. For dette betinger at du har fått alt du trenger på én resept (samme dato fra samme lege). Har du fått resept fra flere leger, eller fra samme lege men på flere forskjellige datoer, må du betale flere egenandeler. VG hadde en sak for noen dager siden som pekte på hvor skjevt dette kan slå ut. Da kan det bli store utgifter på en gang, noe som kan gjøre det vanskelig for pasienter med dårlig økonomi. Til trøst må det nevnes av disse får frikort ganske fort. Men det hjelper ikke at man får frikort noen måneder senere hvis man ikke har penger til å hente ut medisin man er avhengig av i dag! Et råd til alle pasienter med kroniske lidelser blir derfor: Sørg for å få en resept som gjelder for ett års forbruk når du er hos legen, og sørg for at alle medisinene du bruker blir skrevet ut samme dag.

Frikortgrensen for 2008 er på 1740,-. Enkelt sagt gjelder dette utgifter til lege, reise til legeundersøkelse og medisiner på blå resept. De offentlige utgiftene til legemidler på blå resept øker og øker. Det har vært satt inn til dels harde tiltak de senere år for å bremse denne kurven. Ordningen med byttbare legemidler har vært alt annet enn populær, men har vært effektiv for å presse ned prisene. Jeg tror de fleste innerst inne er glad for at vi har en prisregulering på legemidler, dette kommer både Staten og pasientene til gode.

Med eldrebølge i vente, er det lite sannsynlig at det offentlige får mindre legemiddelutgifter å hanskes med i fremtiden. Man bør derfor se også på andre tiltak som kan bremse dette. Jeg er av den oppfatning at det skal være tatt høyde for fire uttak på blå resept, samt et legebesøk i året uten at man dermed skal ha frikort. Slik frikortgrensen er nå, er det lagt opp til at mange oppnår frikort på tampen av året. De har da kanskje bare behov for ett uttak til på resepten sin før nytt kalenderår med ny opptjening starter. Hva gjør de så? Jo, de hamstrer. Vi apotekansatte prøver å demme opp så godt som mulig etter det lovverket vi har å forholde oss til. Noen pasienter sier det rett ut: "Jeg tenkte jeg skulle utnytte frikortet nå når jeg har det".

Så her er det altså to punkt:
  1. Frikortgrensen harmonerer ikke med et normalt forventet forbruk av legemidler på et år. Er det virkelig meningen at alle som bruker (dyre) medisiner på blåresept skal ha frikort før året er omme? Det legges jo opp til dette fra Staten.
  2. De som får frikort sent på året, fristes til å hamstre medisiner for å få minst mulig utgifter en del måneder fremover. Noe som man vel kan forstå, alle ønsker jo å spare penger. Det er bare det at disse pengene må komme fra et sted...

Mitt forslag er derfor: Øk frikortgrensen til 4 x maks egenandel + ett legebesøk.

3 kommentarer:

  1. Dette er noe av det tåpeligste jeg har hørt. Selv med "bare" 4xmakskostnad på uttak, + et legebesøk (som i din bok tydeligvis koster 200 kroner, intet rom for spesialister her nei, eller for den del vanlige egenandeler hos legen, som vel er på minst 270 kroner nå, så kommer gjerne prøvetaking, sykemelding etc. i tillegg), så vil dette medføre en totalkostnad på ca. 2500 kroner på et år (minimum). Har du tenkt på at det slett ikke er alle som har mulighet til å betale disse pengene? Det høres kanskje ikke så mye ut, men folk som er avhengige av såpass mye medisiner at de når taket for egenandel, har gjerne andre medisiner de må ta også, som kanskje ikke er på blå resept - eller de må betale ekstra fordi de ikke takler det legemiddelet som er satt opp i felleskatalogen, og dermed må de dekke mellomlegget selv.

    Det er jo typisk at de svakeste, som gjerne er de som trenger et egenandelskort, er de som må slite for å få det. Jeg har lenge ment at for kronikere, så burde det være mulig å kjøpe seg egenandelskort ved årsskifte, og dette burde maks kostet 1000 kroner. Er man kroniker, så har man normalt behov for mer enn et legebesøk, gjerne hos spesialist i løpet av et år, man kan ha behov for dyre medisiner som ikke er på blå resept, eller man kan trenge sykemeldinger mm. som alt gjør det dyrere å leve. Enkelte har ikke råd, og går dermed uten nødvendig behandling, rett og slett fordi kostnadene blir for høye.

    "Sett opp frikortgrensa" - jo, takk for det du.

    SvarSlett
  2. Hei Popsicle, og velkommen hit!

    Jo da, jeg vet da at av og til må kronikere ha legemidler som ikke dekkes gjennom blåreseptsystemet. Men jeg tror nok heller andre utgifter som f.eks spesialkost, slitasje på klær, diverse hjelpemidler er en større pott i denne sammenheng.

    Mye av det som ikke dekkes direkte gjennom blåreseptordningen, kan legen på vegne av pasienten søke om å få dekket.

    Når det gjelder dem som ikke kan bruke billigste alternativ, har legen mulighet for å merke av dette på resepten. Da slipper pasienten å betale mellomlegget selv. Dette er mulig når det forligger tungtveiende, medisinske årsaker som det heter i lovverket.

    Et snitt på ca 200 kroner i utgifter pr måned er overkommelig for de aller aller fleste. Ideelt sett burde det være en ordning som samordnet alle blåresept-egenandeler, slik at vi ikke får en situasjon som i VG-saken jeg linket til. E-resepter er på trappene. Kanskje noe slikt kan ordnes når dette systemet er oppe og går?

    Det er ille hvis noen har så dårlig økonomi at de ikke føler de har råd å hente nødvendig medisin. Slik skal man selvfølgelig ikke ha det. Hvordan man best skal hjelpe disse, blir en større sak - som går langt utover blåreseptsystemet. Og også utover min kapasitet som blogger til å ha noe lettvint løsning på.

    Du skriver om egenandelskort, men mener sikkert frikort slik jeg forstår deg. Egenandelskort er noe alle får. Frikort får de som overstiger 1740 kroner (i 2008), oppført i egenandelskortet.

    SvarSlett
  3. Jeg burde egentlig deltatt i denne "frikort-debatten", men jeg orker ikke akkurat nå. Det jeg skulle si var at det ligger en award til deg på bloggen min... God kveld fortsatt!

    SvarSlett