mandag 20. juli 2009

Fingrene ut av munnen!

I disse lettere nervøse influensatider der man kan lese om smittefarlige pengesedler og det som verre er, passer det å tre inn på banen som en slags helsevesenets svar på Margrethe Munthe. Det virker som om folk har glemt de mest elementære ting som sorterer under god gammeldags sunn fornuft. Så her kommer et godt råd, og det aldeles gratis:
Ikke putt fingrene i munnen!

Ja men, jeg putter da ikke fingrene i munnen, tenker du sikkert. Ikke? Kanskje har du en lebepomade i en liten krukke der du bruker fingertuppen for å stryke den på leppene. Kanskje drar du litt i tyggisen. Kanskje tar du deg i ansiktet når du er litt nervøs. Kanskje biter du i neglen når du tenker på noe. Kanskje tar du bort litt ketchup i munnviken med fingertuppen. Slikker søtt kliss av fingrene etter at du har spist solskinnsbollen du kjøpte i forbifarten på 7-Eleven.

Smitteveien hånd-munn er lett å gjøre noe med bare man er bevisst det. Det er ikke bare influensa som smitter på det viset! Fingrene våre er redskaper som vi bruker hele dagen. Ofte på arealer der andre mennesker har vært før oss. Pengesedler er nå en ting. Hva med telefonen eller tastaturet på pc'en? Er det bare du som har vært borti det? Hva med gelenderet ned trappen?

Skal man på død og liv ha fingrene inni munnen må de være nyvasket. Og hvis man er på et sted der man ikke får vasket seg, finnes det gode alternativer. Antibac og GX er hånddesinfeksjonsmidler du får kjøpt på apoteket. Kjekke å ha i veska.

Så hvis alle i tillegg sørger for å nyse og hoste i albuen eller i et lommetørkle, og ikke inn i hånden, for deretter å håndhilse på hele slekta som kommer på feriebesøk - skulle mye være gjort. Ha en fortsatt smittefri sommer!

Bildet er lånt fra forskning.no

3 kommentarer:

 1. God personlig hygiene er alfaomega ja, dårlig personlig hygiene er jo smittevei nummer 1.

  SvarSlett
 2. Jeg har liggende en desinfiserende såpe/krem som jeg smører hendene med innimellom. Men blir nok litt for sjeldent...
  Blir mye smitte fram og tilbake med tre gutter i hus... Her har alle hatt øyebetennelse de siste ukene...

  SvarSlett
 3. Joakim og Landsbyjenta: Med god håndhygiene kommer man langt for å unngå smitte. Man blir faktisk renere av hånddesinfeksjonsmidler enn tradisjonell håndvask med såpe og vann. En selvfølge å bruke for helsepersonell (bør i alle fall være det), men kanskje ikke så dumt i barnehager, skoler og hjemme også?

  SvarSlett